Tamarind, balení
- Země původu:
- Thajsko
- Popis produktu
Tamarind či Tamaryšek, kyselé datle, indické datle
O PRODUKTU
Jedná se o plod Tamarindu indického, což je stálezelený strom rostoucí v tropických oblastech. Plody jsou lusky podlouhlého tvaru, jsou nepravidelně zaškrcované a uvnitř je hnědočervená dužina mazlavé konzistence. Slupka nebo skořápka je světle až skořicově hnědá, matná a drsná. Dřeň má silně sladkokyselou chuť a má vysokou cukernatost, může připomínat sušené švestky nebo datle.
Konzumace: Dužina se může se pojídat syrová, vařená nebo sušená. Skořápka se nekonzumuje.
Kyselé odrůdy tamarindu jsou většinou používány k dochucování pokrmů, sladké formy se konzumují jako čerstvé ovoce. Podle kyselosti nebo sladkosti lze používat při přípravě omáček, chutney, dezertů a mas. Dále se z něj připravují povidla a zavařeniny, přísady do omáček nebo nápoje.
ZAJÍMAVOST
Semena kyselejších odrůd se vaří nebo praží a používají se jako přísada do kávy.
Ilustrační fotografie.
- Skladovací podmínky
- Skladujte je na chladném místě, kde není vystaveno průvanu. Působení tepla vysušuje dužinu a snižuje svěžest plodů. Teplota by neměla klesnout pod +8°C až +10°C. Důležitá je poměrně vysoká vzdušná vlhkost dosahující pokud možno 85 - 90 procent a dostatečná výměna vzduchu, to přispívá k prodloužení možné skladovací doby.
- Složení
Tamarind.
Přestože se maximálně snažíme, aby všechny informace o výrobcích byly aktuální a správné, může dojít z důvodu aktualizace předpisů ke změně složek a dietetických informací. Proto si prosím vždy přečtěte etiketu na výrobku a nespoléhejte se pouze na informace poskytnuté na našich stránkách.