Lunaria BIO PET-NAT Ancestrale Malvasia Brut Nature oranžové nefiltrované nesířené
Tento produkt je určen starším 18 let.
Při převzetí zboží bude ověřen váš věk.
- Popis produktu
-
SPECIFIKACE - Vína Lunaria Ancestrale jsou „živá vína“ (nefiltrovaná a bez přidání siřičitanů), což znamená, že se postupem času vyvíjejí, a to jak z hlediska chuti, tak i vůně.
Odrůda Malvasia má jedinečný příběh. Je pojmenována po řeckém městě „Monemvasia“, což znamená „Jen jedny dveře“. A to proto, že přístavní citadela měla jen jednu přístupovou cestu. Na začátku 15. století se Benátčané zmocnili Peloponésu a začali toto víno dovážet. To se nakonec stalo nejvýznamnějším vínem v Evropě od 16. cca do 18. století.
Conté Giuseppe Di Rovasenda (1824-1913) ve své „Eseji o univerzále ampelografie “uvádí, že:„ Pro mě jen tyto voňavé hrozny, které chutnají jako kyselé Moscato, mohou být nazývány Malvasia."
Nejlepší způsob skladování lahve je ve svislé poloze, kdy kal se usazuje na dně lahve. Způsob podávání tohoto vína je osobním vkusem každého. Většinou se pomalu nalívá do sklenice bez kalu.
Pet-Nat je typ vína, který dokvašuje v lahvi a naprostá většina z nich neprochází žádnou filtrací. V lahvi se proto nachází sediment, jehož množství nelze dopředu nějak určit. Pokud se Vám na víně nelíbí, nechte ho v láhvi. Jak?
Takto: Pet-Nat netřepat, nebouchat a otevírat nachlazené při teplotě maximálně 5 stupňů, ideálně 1-2 hodiny před otevřením umístěte víno do mrazáku a otevřete ho nad dřezem a rozlijte do sklenic. Tak zůstanete v suchu a bezpečí Vy i Váš interiér.
CHUŤ A VŮNĚ - Oranžová, šumivá, extra suchá naturální Malvasia má bohatou a komplexní vůni: širokou škálu květin (akát růže, frézie, levandule), ovoce (broskev, více či méně zralá meruňka, tropické ovoce - citrusy) a bylinných tónů.
Naturální vína se stávají stále oblíbenějšími, nicméně na první zážitek s naturálním vínem je potřeba se připravit a vědět, co od něj čekat. Jedná se o odlišný chuťový zážitek, který naráží na naše zajeté chuťové stereotypy. Vzpomínáte, jak Vám chutnala Vaše první oliva? Nebo ústřice? S naturálním vínem to bude stejné. Je potřeba se do něj propít. Nicméně jakmile mu přijdete na chuť, není cesty zpět. Je to totiž druh vína, po kterém Vás ráno nebude bolet hlava a v průběha večera se Vám nebude temnit mysl. Naturální vína nebo také autentická vína jdou ještě o kousek dál než vína biodynamická. Začněte bio vínem, pokračujte přes biodynamické víno a propijte se až k vínu naturálnímu. Vaše tělo Vám poděkuje.
PÁROVÁNÍ - Toto šumivé víno doporučujeme vychladit na 6-8°C a podávat jako aperitiv, spolu s rybami nebo jakoukoli vegetariánskou pochoutkou.
ZAJÍMAVOST - Pétillant Naturel či zkráceně pét-nat je šumivé víno, které čekalo na znovuobjevení skoro 500 let. Název pochází z francouzštiny a doslovný překlad zní „přirozeně šumivé“. Jemně zakalené, šumivé víno se vyrábí starobylým výrobním postupem podle filozofie „nic nepřidáno, nic neodebráno“Jedná se o relativně rustikální způsob výroby sektu, při kterém je mošt fermentován cukrem a kvasnicemi přímo v láhvi.
Pét-nat je nejstarší známé šumivé víno na světě. Vyrábělo se totiž na jihu Francie již 100 let předtím, než se narodil Dom Pérignon, benediktinský mnich, který stál u zrodu šampaňského vína.
ORANŽOVÁ VÍNA - oranžové víno je čtvrtým typem vína vyrobeného na světě (s výjimkou bílého, červeného a růžového). Historicky je to zjevně nejstarší druh vína, avšak v procesu měnících se lidských preferencí se proměnilo v pouhé bílé. Technologie výroby se shoduje s technologií výroby červeného vína, ale je vyrobena z odrůd bílých hroznů. Výsledkem dlouhodobého kontaktu s dužinou je oranžová barva různých intenzit a změna chuti - ve srovnání s bílým vínem je intenzivnější a nasycená. Oranžové víno lze nazvat hitem za posledních 5 let - stále více a více farem v různých regionech ho začíná vyrábět.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
HODNOCENÍ SOMMELIERKY LENKY
„Chuťově intenzivní, extrémně osvěžující a přírodou sršící Pet-Nat. Hrozny se sbírají ručně až v polovině září, což zajistí vyšší procento alkoholu. Hrozny se v kádi předhodí přírodním kvasinkám přítomných na hroznech, které papají cukr až do posledního dechu. Víno je proto extrémně suché. A tento celý zázrak se při výrobě Pet-Natu děje v lahvi. Intenzivní vůně jahod a chuť zralých broskví a meruněk. Pijte při teplotě 6-8 stupňů a servírujte buď pomalým naléváním, aby sediment zůstal na spodu lahve, nebo lahev nejdříve otočte, čímž sediment rozčeříte. Jak v jídle platí "tuk nese chuť", u vína nese chuť kvasinkový sediment. Vivat nefiltrované víno!"
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Označení produktů ekologického zemědělství spolu s certifikátem je vydáváno nezávislými kontrolními organizacemi. Certifikace je udělena po splnění veškerých ustanovení zákona o ekologickém zemědělství.Výrobky zcela bez živočišných produktů a netestované na zvířatech. Uděluje jej britská nezisková organizace Vegan Society založená na podporu filosofie životního stylu veganství.
Označení produktů biodynamického zemědělství v přibližně padesáti zemích světa. Certifikát Demeter je udělován po splnění dalších kritérií nad rámec ekologického zemědělství.
O ZNAČCE
Vína Lunaria naleznete v jižní části Itálie, v regionu Abruzzo. Na pozadí moře a národního parku Maiella, kde se rodí sny a mění se v ambiciózní projekty. S láskou a respektem k zemi, bez jakýchkoliv chemických přípravků a insekticidů, pěstuje vinařství pod značkou Lunaria víno, plné harmonické směsi kvality a silné osobnosti. Tato značka představuje vína vyrobená z biodynamických hroznů.
Přidanou hodnotou je znovuobjevená tradice manuálního uzavírání lahví pomocí provázků, které pro společnost Orsogna provádí spřátelená farma BABALU, sociální družstvo Sant'Eusanio Sangro.
O VINAŘSTVÍ
Co o sobě říká vinařství Orsogna?
„Všechno to začalo v roce 2005, kdy někteří z nás, bývalí členové Cantiny Orsogna, přijali myšlenku vést vinice podle zásad biodynamického zemědělství, chránit naši půdu a podělit se o naše zkušenosti a tradice. Všichni jsme dětmi vinařů nejméně tři generace, jsme komunitou malých rodinných farem spojených s družstvem, poháněným vědomím, že budoucí generace budou moci hospodařit na našich vinicích. Naše vinice se nacházejí v Orsogně a v sousedních obcích, na svazích národního parku Majella, naší majestátní a klidné mateřské hory, 15 km vzdušnou čarou od Jadranského moře, co by kamenem dohodil od pobřeží Trabocchi. Dnes má naše biodynamická plocha vinic 360 hektarů. Vína prodáváme pod značkou Lunaria a ZeroPuro. Jsme biodynamičtí, silní, laskaví a tvrdohlaví. Výroba biodynamických vín není snadná, ale naše ruce a naše rodiny jsou odhodlány používat biodynamiku nejen jako zemědělskou metodu, ale jako etickou příležitost žít v souladu s přírodou, prostředím a lidmi.“
DEMETER JAKO STANDARTVšechny procesy podléhají přísnému ověřovacímu procesu certifikovanému mezinárodní značkou DEMETER od zemědělské výroby, přes vinařství až po marketing produktů. Značka Demeter (bohyně plodnosti a země) je další certifikací, než jakou již poskytuje ekologické zemědělství. Biodynamické farmy jsou povinně certifikovány také jako biologické.
V biografii vín je veškeré dědictví vinařských území: zřetězení zkušeností, snů, ambicí, aspirací a nadějí, kolektivní a individuální příběhy, organoleptický obsah, hodnoty, ideály, projekty a inovace.
Spontánní kvašení: Jsou to vína kvašená pouze pomocí kvasinek přítomných na hroznech. Respekt k mikrobiologickému životu vinice nám umožňuje získat ve sklepě úspěšné biodynamické fermentace.
Přírodní stabilizace vinného kamene: V biodynamice nejsou povoleny fyzikální (chladicí) a chemické úpravy (přidání karboxymethylcelulózy, kyseliny meta-vinné, arabské gumy a dalších) a ke stabilizaci vína se používají nízké zimní teploty. Pokud na dně jedné z jejich lahví najdete malé a neškodné krystaly, znamená to, že „víno bylo podchlazené“.
Nízký obsah siřičitanů: méně než 70 mg / l červených vín a 90 mg / l bílých vín. O méně než 30 % ve srovnání s organickými a o 50 % méně ve srovnání s konvenčními víny. Často zapomínáme na primární funkci vína, a sice, že ho pijeme, a proto musí být zdravé.
Biodynamické víno díky způsobu pěstování hroznů (absence pesticidů) a díky nízkému obsahu siřičitanů je zdravé a živé víno.
UDRŽITELNÍZnakem Lunaria lahví je převazování korku provázkem, který je ručně vázaný na láhev oranžovou nití (barva biodynamiky) podle starodávné zemědělské praxe, kterou dělali prarodiče. Je to symbol sepětí s územím. Vizitka toho, že svou práci provád s ohledem na udržitelnost, nabízí inovativní produkty, které jsou v souladu s tržními trendy, aniž by zapomněli na primární cíl ochrany jejich rodin, spotřebitelů a prostředí, ve kterém žijí.
LAHVE, KORKY, ETIKETY
Vinařství používá korky a kartony s certifikací FSC, což je značka, která zaručuje, že korky a kartony pochází ze zodpovědně obhospodařovaných lesů. Štítek je vytištěn na lepicí podložce ze 100% bavlněného vlákna. Vybíraní jsou dodavatele pozorní k životnímu prostředí, kteří ke své produkci používají velké procento recyklovaného skla, Lunaria se zavazuje, že jim poskytne důkaz, že hodnoty NOx (zkratka generující oxidy dusíku a příbuzné směsi) emisí jejich pecí jsou nižší než zákonné limity 40 %.
ODRŮDYOrsona je první, kdo uvedl na trh Ruminat Primitivo Terre di Chieti CHZO. Nadále je jedna z prvních, kdo vyrábí Ramoro Pinot Grigio Terre di Chieti CHZO s měděnou barvou s růžovými odlesky. Při jeho vinifikaci nepoužívají bělící prostředky a víno si ponechává svou původní barvu cibulové slupky.
Jako jediní vyrábí 4 vína z hroznů: Malvasia, Pinot Grigio, Primitivo a Montepulciano d'Abruzzo. Sušení hroznů probíhá na vinici technikou jejich dehydratace přímo na větvičce, čímž se docílí zvýšení koncentrace cukrů, ovocnosti a změkčení tříslovin.
OCENĚNÍSpolečnost se pyšní bohatou sbírkou medailí s významnými cenami v národních i mezinárodních soutěžích, kde jsou jejich vína často ochutnávána při slepých degustacích společně s konvenčními víny.
Produkt je určený k prodeji pouze zákazníkům starším 18 let.
- Adresa dodavatele
- Organic Wines s.r.o., Bratislavská 1527/15, Hostivař, 102 00 Praha 10, Česká republika
- Skladovací podmínky
- Skladujte v suchu a temnu při teplotě do 25°C.
- Název a adresa výrobce
- Cantina Orsogna, Via Ortonese, 29, 66036 Orsogna
- Složení
Biodynamická vinná réva.
- Obsah alkoholu
- 12,5 %
Charakteristika | Hodnota |
---|---|
Barva | oranžová |
Oblast | Itálie - Abruzzo |
Odrůda | Malvasia |
Obsah cukru | Brut |
Země | Hodnota |
---|---|
Země provenience | Itálie |
Přestože se maximálně snažíme, aby všechny informace o výrobcích byly aktuální a správné, může dojít z důvodu aktualizace předpisů ke změně složek a dietetických informací. Proto si prosím vždy přečtěte etiketu na výrobku a nespoléhejte se pouze na informace poskytnuté na našich stránkách.
Kategorie, ve kterých se produkt nachází
- Nápoje
- Vína
- Šumivá vína a šampaňské
- Šumivá vína
- Organická vína
- Vegan vína
- Šumivá vegan vína
- Šumivá oranžová vegan vína
- BIO vína
- BIO šumivá vína
- BIO oranžová šumivá vína
- Biodynamická vína
- Biodynamická šumivá vína
- Biodynamická oranžová šumivá vína
- Nesířená vína
- Nesířená šumivá vína
- Zdraví a životní styl
- BIO
- BIO nápoje
- BIO vína
- BIO šumivá vína
- BIO růžová a oranžová vína
- Oranžová vína
- Šumivá vína a šampaňské - Brut, Tvrdé