Do hodinky
1 porce
Nejprve si brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky. Ty dejte do studené vody asi na 30 minut odpočívat, pak je slijte a důkladně osušte papírovou utěrkou. V hlubší pánvi s množstvím oleje, aby byly hranolky ponořené, je pár minut předsmažte, aby změkly. Pak je vyndejte na papírovou utěrku a nechte zcela zchladnout, klidně můžou odpočívat přes noc v lednici.
Maso z ryby si nakrájejte na středně velké kousky. Z obou stran je důkladně osolte. Nyní si připravte těstíčko z prosáté hladké mouky, jedlé sody, soli, pepře a světlého piva. Ihned směs důkladně ruční metlou zpracujte, aby se nevytvořily hrudky, vznikne těstíčko.
Předsmažené hranolky dejte opět do pánve s olejem dosmažit dozlatova, když jsou hotové, důkladně je osolte (můžete je lehce zakápnout vinným octem). Mezitím si v druhé pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, obalte nasolenou rybu v hladké mouce a pak hned v těstíčku. Dejte ji ihned smažit dozlatova z obou stran.
Hotovou rybu i hranolky podávejte třeba s tatarskou omáčkou a tradičně se zeleným hráškem spařeným a prohřátým na lžičce másla.