Do hodinky
1 porce
Nejprve v hrnci rozpalte tuk. Proceďte mouku a do tuku ji přisypejte tak, aby vznikla světlá zásmažka. Do ní vmíchejte část kopru a základ omáčky ztlumte.
Do koprové jíšky přilijte vývar a ihned začněte rychle a důkladně míchat. Základ omáčky na 5 minut odstavte z plotny a pozvolna přilévejte mléko. Pokud vám omáčka připadá moc řídká, můžete ji zahustit moukou. Nakonec vše dobře zamíchejte, přidejte sůl, kopr a pak směs přiveďte k varu. Vařte nejméně půl hodiny za občasného míchání.
Do připravené omáčky přilijte smetanu a vše okyselte částí převařeného octa. Přidejte cukr, krátce povařte a proceďte přes hustý cedník.
Kopr důkladně opláchněte, jemně ho nakrájejte, přelijte zbylým horkým octem a dejte ho do procezené omáčky. Nakonec přidejte máslo a vše krátce povařte.