Do dvou hodin
1 porce
Odměříme si suroviny a začneme s přípravou kvásku. Mléko si lehce ohřejeme, přidáme droždí, lžíci mouky a cukru, promícháme a necháme na teplém místě pod utěrkou vzejít kvásek, trvá to asi 5 až 10 minut. V míse smícháme zbylou mouku, cukr, sůl, žloutek, změklé máslo a rum. Nakonec přidáme vzejitý kvásek.
Veškeré suroviny pomocí robotu či ručně vypracujeme do hladkého a lehce lepivého těsta, v robotu to trvá okolo 10 minut. Nyní těsto přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě.
Mezi tím si připravíme náplň. Mleté ořechy smícháme s mlékem a cukrem a přivedeme k varu. Vaříme pouze okolo 2 minut, poté odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout. Přidáme najemno rozmixované piškoty.
Když je těsto hezky nakynuté, rozpustíme si 70 g másla a dáme prozatím stranou. Připravíme si pekáček o rozměrech cca 35x25 cm vymazaný máslem. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a lehce ho prohněteme. Nyní celé těsto zvážíme, mělo by vážit okolo 950–1000 g.
Z těsta nyní vytvoříme 12 stejně velkých dílů o hmotnosti okolo 80 g. Z každého dílku uděláme kuličku, tu poté rozplácneme na placičku, přidáme lžíci náplně a zabalíme jako měšec, poté ji celou pomocí mašlovačky potřeme rozpuštěným máslem a dáme do pekáčku, mezi jednotlivými buchtami necháme malé mezery. Když máme pekáček plný, necháme buchty ještě 20 minut vykynout, poté přesuneme do rozpálené trouby na 180 stupňů a pečeme cca 40-45 minut.
Mezi tím, co se nám buchty pečou, si smícháme zbylé rozpuštěné máslo s rumem. Když jsou buchty upečené, ihned po vyndání je řádně potřeme směsí rumu a necháme zcela vychladnout. Poté pocukrujeme a podáváme.