Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Kynutý koláč se švestkami a marcipánovou drobenkou

Kynutý koláč se švestkami a marcipánovou drobenkou

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

120 ml Vlažné mléko
1 ks Žloutek
1 ks Vejce
3 lžíce Cukr krupice
0.5 lžičky Sůl
0.5 lžičky Vanilkový extrakt
40 g Rozpuštěné máslo
1 lžíce Kvalitní majonéza
150 g Polohrubá mouka
125 g Hladká mouka
0.3 kostky Kvasnice
30 ml Tuzemský rum
1 špetka Sádlo nebo máslo na vymazání pekáče
400 g Švestky

Postup přípravy

1. Uhněteme těsto

Z rozdrobených kvasnic s trochou vlažného mléka a cukru připravte kvásek. Nechte ho na teplém místě vzejít a pak ho zapracujte k ostatním ingrediencím – oběma moukám, žloutku a vejci, majonéze, zbytku cukru a mléka, rozpuštěnému máslu, rumu a vanilkovému extraktu. Hněťte těsto asi 10 minut.

2. Dáme kynout

Nechte ho kynout na teplém místě asi 90 minut. Těsto tím téměř zdvojnásobí svůj objem.  

3. Šup do pekáče

Vykynuté těsto přendejte do máslem vymazaného pekáče a mokrými prsty ho roztáhněte po celé ploše. Koláč nechte ještě cca 10 minut pod utěrkou dokynout. Povrch poklaďte nakrájenými švestkami a posypte drobenkou, kterou vytvořte ručním zpracováním studeného másla, cukru, hrubé mouky a nastrouhaného marcipánu.

4. Pečeme

Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut.  

5. Více inspirace v klubu Benjamínek

Zajímají vás další recepty pro děti a zároveň chcete ušetřit peníze i čas? Přidejte se do klubu Benjamínek a my vám budeme posílat pravidelnou inspiraci. Navíc dostanete další výhody: členské slevy (nejen) na dětské produkty, dopravu zdarma a možnost získat zpět část ceny každé objednávky formou kreditů. Členství je pro vás zdarma, tak se přihlaste do klubu Benjamínek už dnes.

Nakupte potřebné ingredience

Vlažné mléko (120 ml)

Žloutek (1 ks)

Vejce (1 ks)

Cukr krupice (3 lžíce)

Sůl (0.5lžičky)

Vanilkový extrakt (0.5lžičky)

Rozpuštěné máslo (40 g)

Kvalitní majonéza (1 lžíce)

Polohrubá mouka (150 g)

Hladká mouka (125 g)

Kvasnice (0.3kostky)

Tuzemský rum (30 ml)

Sádlo nebo máslo na vymazání pekáče (1špetka)

Švestky (400 g)