Do hodinky
1 porce
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a pekáček o rozměru cca 22x22 cm vyložíme pečicím papírem. V robotu či ručním šlehačem vyšleháme změklé máslo do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Jakmile je máslo vyšlehané, přidáme cukr a šleháme další cca 2 minuty. Nyní do našlehané směsi přidáme žloutky a šleháme další asi 2 minuty, aby se do těsta dokonale zapracovaly.
Ve vedlejší misce smícháme mouku, mletý mák, kypřicí prášek a špetku soli. Nyní do těsta střídavě přidáváme směs sypkých surovin a mléko, vždy zašleháme, poté přidáme další část. Nakonec vyšleháme tuhý sníh a nadvakrát ho přidáme do makového těsta.
Kompaktní a poměrně husté těsto přelijeme do připraveného pekáčku a vložíme do rozpálené trouby na cca 35 minut. Před vyndáním raději vyzkoušíme střed špejlí, zda je opravdu upečený. Hotový necháme vychladnout ve formě.
Když je makovec již studený, připravíme polevu. Cukr smícháme s citronovou šťávou, takže nám vznikne hustá poleva. Makovec jí rovnoměrně pomažeme necháme 15 minut ztuhnout.