Do hodinky
1 porce
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pekáček o rozměru cca 20x20 vysteleme pečicím papírem.Máslo rozpustíme, smícháme s mlékem a dáme prozatím stranou vychladnout. Jahody pokrájíme na tlusté plátky či půlky dle jejich velikosti a rovnoměrně jimi vysteleme dno připravené formy.
Vajíčka společně s cukrem vyšleháme v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Jakmile jsou již krásně vyšlehaná, tenkým pramínkem přilijeme vychladlé rozpuštěné máslo s mlékem.
mícháme mouku, mandlovou mouku, vanilku, kypřicí prášek a sůl. Nyní je opatrně stěrkou vmícháme do těsta tak, abychom neporušili vzduchové bublinky, a těsto zůstalo nadýchané.
Hotové a husté těsto přelijeme přes poskládané jahody, uhladíme a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 25–30 minut, vršek koláče by měl být zlatavo hnědý. Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme cca 5 minut vychladnout ve formě, poté ji zakryjeme dostatečně velkým prkýnkem a překlopíme. Odlepíme pečicí papír a necháme vychladnout.
Před podáváním posypeme mandlovými plátky, můžeme přidat i moučkový cukr.