Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Obrácený jahodový koláč

Obrácený jahodový koláč

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

200 g Jahody
120 g Máslo
70 g Mléko
2 ks Vejce
4 lžíce Krupicový cukr
60 g Mandlová mouka
130 g Hladká mouka
0.33 lžička Vanilka mletá
1 lžička Kypřicí prášek do pečiva
1 špetka Sůl
1 hrst Mandlové plátky (na ozdobu)

Postup přípravy

1. Předtím, než začnete péct

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pekáček o rozměru cca 20x20 vysteleme pečicím papírem.Máslo rozpustíme, smícháme s mlékem a dáme prozatím stranou vychladnout. Jahody pokrájíme na tlusté plátky či půlky dle jejich velikosti a rovnoměrně jimi vysteleme dno připravené formy.  

2. A teď se vrhneme na těsto

Vajíčka společně s cukrem vyšleháme v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Jakmile jsou již krásně vyšlehaná, tenkým pramínkem přilijeme vychladlé rozpuštěné máslo s mlékem. 

3. Ve vedlejší misce zatím ...

mícháme mouku, mandlovou mouku, vanilku, kypřicí prášek a sůl. Nyní je opatrně stěrkou vmícháme do těsta tak, abychom neporušili vzduchové bublinky, a těsto zůstalo nadýchané. 

4. A šup do trouby

Hotové a husté těsto přelijeme přes poskládané jahody, uhladíme a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 25–30 minut, vršek koláče by měl být zlatavo hnědý. Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme cca 5 minut vychladnout ve formě, poté ji zakryjeme dostatečně velkým prkýnkem a překlopíme. Odlepíme pečicí papír a necháme vychladnout.

5. Na ozdobu

Před podáváním posypeme mandlovými plátky, můžeme přidat i moučkový cukr. 

Nakupte potřebné ingredience

Jahody (200 g)

Máslo (120 g)

Mléko (70 g)

Vejce (2 ks)

Krupicový cukr (4 lžíce)

Mandlová mouka (60 g)

Hladká mouka (130 g)

Vanilka mletá (0.33lžička)

Kypřicí prášek do pečiva (1lžička)

Sůl (1špetka)

Mandlové plátky (na ozdobu) (1hrst)