Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Pikantní grilované kuře

Pikantní grilované kuře

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

500 ml Podmáslí
1 lžíce Uzená paprika
2 lžičky Sůl
2 lžičky Sušený česnek
1 lžička Mletý pepř
0.25 lžičky Chilli
1 ks Kuře
100 ml Olivový olej
50 g Máslo (na omáčku)
4 lžíce Pálivá směs (na omáčku)
0.25 lžičky Sůl (na omáčku)
1 lžíce Med (na omáčku)

Postup přípravy

1. Den předem naložte kuře do marinády

Smíchejte podmáslí, sůl, papriku, česnekový prášek, mletý černý pepř a chilli. Marinádu nalijte na kuře a nechte marinovat přes noc nebo až 24 hodin.

2. Zahřejte gril

Předehřejte na středně vysokou teplotu po dobu asi 10-15 minut.

3. Dochuťte kuře

Kuře vyjměte z marinády a pomocí papírových ubrousků ho osušte. Pokapejte lehce olivovým olejem a z obou stran lehce osolte a opepřete.

4. Pečlivě grilujte

Jakmile je gril horký, položte kuře kůží dolů na horkou stranu grilu a grilujte, dokud není lehce opečené. Je to otázka asi 4-5 minut podle toho, jak máte roztopený gril. Poté kuře otočte a grilujte dalších pár minut.

5. Mezitím, co se kuře zprudka opéká, si připravte omáčku.

V malém hrnci nebo pánvi rozpusťte máslo. Přidejte med, pálivou omáčku a sůl. Vařte, dokud se máslo nerozpustí a všechny ingredience se nespojí, asi 3 minuty. Odstavte a dejte stranou.

6. Přidejte omáčku

Plamen grilu snižte na minimum, kuře potřete připravenou omáčkou a gril zavřete.

7. Nechte kuře vařit na nepřímém ohni a každých pár minut kuře opakovaně potírejte omáčkou

Kuře by mělo být hotové, když dosáhne vnitřní teploty 72-74°C. Tento proces by měl trvat přibližně 45 minut až hodinu. Podle potřeby případně upravte teplotu grilu, aby se kuře v průběhu pečení nepřipalovalo.

8. Hotové kuře nechte odpočinout asi 10 minut, poté ho nakrájejte na požadované porce

Podávejte ideálně s opečenými bramborami, grilovanou zeleninou nebo čerstvým zeleninovým salátem.

Nakupte potřebné ingredience

Podmáslí (500 ml)

Uzená paprika (1 lžíce)

Sůl (2lžičky)

Sušený česnek (2lžičky)

Mletý pepř (1lžička)

Chilli (0.25lžičky)

Kuře (1 ks)

Olivový olej (100 ml)

Máslo (na omáčku) (50 g)

Pálivá směs (na omáčku) (4 lžíce)

Sůl (na omáčku) (0.25lžičky)

Med (na omáčku) (1 lžíce)