Do hodinky
1 porce
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a najemno nastrouháme. Ke strouhaným bramborám přidáme vajíčko, polohrubou i hrubou mouku, sůl a 50 ml vody a vypracujeme hladké, tuhé a jen lehce lepivé těsto. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a osmažíme jí. Tvaroh smícháme s prolisovaným česnekem, solí, pepřem a s najemno nasekanou pažitkou.
Nyní si rozdělíme těsto na dva díly a na pomoučněné pracovní ploše vyválíme těsto do opravdu tenké placky. Poté pomocí vykrajovátka či skleničky vykrajujeme kolečka. Do každého kolečka dáme lžičku tvarohové náplně, okraje lehce potřeme prsty vodou, přeložíme a vidličkou okraje spojíme. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto.
Nyní pirohy osmažíme. Pánev, v pánvi, ve které jsme smažili slaninu, nám zbylo spoustu tuku, tak k němu přidáme lžíci sádla a osmažíme jednotlivé pirohy do zlatova. Podáváme s osolenou zakysanou smetanou, najemno pokrájenou pažitkou a opečenou slaninou.