Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Pšenično žitný chléb

Pšenično žitný chléb

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

380 g Chlebová mouka
200 g Žitná mouka
20 g Čerstvé droždí
10 g Krupicový cukr
15 g Sůl
0.5 lžička Mletý kmín
10 g Máslo
0.5 lžička Med

Postup přípravy

1. Krok

Droždí smícháme s cukrem a 50 g vody a necháme na teplém místě 30 minut vzejít kvásek. Ve velké míse smícháme oba druhy mouk, sůl, med, máslo i kmín. Přilijeme nabublaný kvásek a vypracujeme hladké a velmi pružné těsto. Těsto hněteme v robotu alespoň 10 minut, pokud ho nemáme, musíme těsto hníst ručně ještě o trochu déle. Jakmile je těsto krásně uhnětené, necháme ho na teplém místě odpočívat alespoň 2 hodiny. Správně nakynuté těsto zdvojnásobí svůj objem a bude plné bublin.

2. Krok

Nakynuté těsto přesuneme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a navlhčenýma rukama ho prohněteme. Vytvarujeme pravidelný a úhledný bochánek, ten poté přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Chléb necháme odpočívat dalších hodinu.

3. Krok

Jakmile chléb zvětšil objem, na dno trouby vložíme pekáček s vodou a předehřejeme ji na 220 stupňů. Pečeme cca 30-40 minut, chléb by měl být krásně vypečený a hnědý. Necháme ho zcela vychladnout, poté můžeme podávat.

Nakupte potřebné ingredience

Chlebová mouka (380 g)

Žitná mouka (200 g)

Čerstvé droždí (20 g)

Krupicový cukr (10 g)

Sůl (15 g)

Mletý kmín (0.5lžička)

Máslo (10 g)

Med (0.5lžička)