Do dvou hodin
1 porce
Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 50 ml vlažné smetany a trošky mouky nechte vzejít kvásek. U jednoho vejce oddělte bílek od žloutku.
Hladkou mouku, povolené nakrájené máslo, žloutek a celé vejce, zbytek vlažné smetany, cukr, sůl, kardamom a citronovou kůru dejte do zadělávací mísy. Přidejte i aktivní kvásek. Ideálně v kuchyňském robotu zadělejte těsto, zakryjte ho a nechte vykynout cca 90 minut.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů. Z každého kousku těsta odřízněte jednu třetinu. Z většího dílu vytvarujte ,,hada” a toho stočte do tvaru S, vznikne tělo a hlava zajíčka.
Z menšího kousku vytvarujte zaječí uši, stačí ho rozstřihnout velkými nůžkami a přidělat je k hlavičce. Zajíčky nechte kynout pod čistou utěrkou ještě cca 20 minut na plechu s pečicím papírem. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů (spodní a horní ohřev).
Z kousků rozinek vytvořte ušákům oči a každý kousek pomašlujte vaječným bílkem. Pečte asi 15 minut dozlatova.
Hned po vytažení z trouby ještě horké zajíčky potřete směsí rozpuštěného másla, medu a rumu.
Zajímají vás další recepty pro děti a zároveň chcete ušetřit peníze i čas? Přidejte se do klubu Benjamínek a my vám budeme posílat pravidelnou inspiraci. Navíc dostanete další výhody: členské slevy (nejen) na dětské produkty, dopravu zdarma a možnost získat zpět část ceny každé objednávky formou kreditů. Členství je pro vás zdarma, tak se přihlaste do klubu Benjamínek už dnes.