Maso a ryby na jedničku
Maso z Makra servíruje řada špičkových restaurací, tak proč byste nemohli i vy? Pochází z pečlivě vybraných certifikovaných chovů a jeho kvalitu a čerstvost na talíři bezpečně poznáte.
Jste spíš na ryby? To se máte! Naše rybky vozí Makro z celého světa a servírovat je můžete už zanedlouho po výlovu. Zásadně je nemrazíme, chlazení jim sluší více.
Maso ověřené šéfkuchaři
Jak v tom nemít guláš
Kterou část vepřového použít na jaký pokrm, aby to mělo šťávu? Není to žádná věda, stačí mít základní přehled. Mrkněte na něj!
Vepřová kýta
Jedná se o velmi libové maso s minimem tuku ze zadní nohy prasete a v kuchyni má obrovské využití. Z kýty připravíte skvělý vepřový gulášek, šťavnaté řízky nebo různé vepřové závitky. Kýta (nebo plec) se taky často používá na přípravu legendy českých hospod – katův šleh.
Vepřová plec
Plec, plecko neboli ramínko je část z přední nohy prasete od kolena výš s vyváženým poměrem libového a tučného masa. Hodí se na pečení i dušení. Nejznámější je snad vepřová plec po znojemsku s lahodnou hořčičnou omáčkou s kousky kyselých okurek. Plátky můžete připravit taky na houbách nebo opéct jako steak.
Vepřová krkovice
Krkovice je v české kuchyni dobře známa a nejčastěji ji pečeme nebo grilujeme. Nachází se za hlavou na krku prasete a díky mramorování tukem je při správné úpravě krásně šťavnatá. Právě proto se používá k marinováni na steaky nebo na špízy a ražniči ke grilování, protože se nevysuší.
Vepřová pečeně
Pečeně, hřbet neboli kotleta je po panence nejlibovější část vepřového a táhne se podél páteře (panenka se nachází pod ní) od krkovice až po zadní nohu. Hodí se na minutkovou úpravu i na dlouhé pečení. Zkuste třeba upéct pečeni v celku – třeba na kysaném zelí nebo černém pivu – a pak před hosty efektně nakrájet na plátky.
Ryby čerstvé jako u moře
Úlovky z celého světa
od Norska po Tanzánii
Skladem už za 48 hodin
po výlovu
Čerstvé a bez mražení
na vašem stole
Poznejte naše šupináče
Mrkněte, co z našeho moře ryb vám bude chutnat nejvíc. V našem krátkém průvodci zjistíte, která se nejvíc hodí na lehkou večeři, fish & chips v britském stylu nebo třeba na domácí sashimi.
Losos
Rybí superstar a modla zastánců zdravého jídelníčku. Losos je sice trochu tučnější – ale to díky prospěšným omega-3 mastným kyselinám. Nemluvě o tom, že je nabitý vitamíny skupiny B, D, selenem a draslíkem. Populární je opékaný na pánvi a pokud ho chcete odlehčit, povařte ho v páře nebo ho šoupněte do trouby v solné krustě.
Tuňák
Šťavnatý steak z tuňáka, to je pochoutka pro všechny smysly – ať už ho připravíte na pánvi nebo na grilu. Připomíná telecí obohacené o nenápadně slanou chuť moře s jemně ořechovým aroma, ale bez typické „rybiny“. Maso je úžasné i syrové – doporučujeme ho třeba na domácí sashimi nebo na lahodný tatarák pro sváteční příležitosti.
Candát
Safra dobrý, a přitom safra libový – candát má cca jen 1 g tuku na 100 g. Díky pevnému masu je skvělý na vaření nebo dušení, zvlášť na víně, se kterým si skvěle rozumí. Sázkou na jistotu je ho osmažit v trojobalu nebo upéct v solné krustě. A pokud máte chuť si zaexperimentovat, jeho maso je jako stvořené k přípravě rybích nádivek.
Pražma
Dokonalá volba pro všechny, kteří s rybami teprve začínají. Má jen minimum kostí, vynikající maso a připravit ji je opravdu jednoduché. Maso je křehčí, proto se pražma nejčastěji smaží, griluje nebo peče v krustě z mořské soli, bílků a koření, aby se nerozpadla. Pokud místo toho zvolíte vaření nebo přípravu v páře, použijte radši nižší teplotu.
Mořský vlk
Málo kostí i kalorií, zato spousta jemné chuti, bílkovin, selenu, vitamínu B6, hořčíku a fosforu. Mořský vlk se typicky peče se šupinami v solné krustě – žár pak nepůsobí přímo na maso, a díky tomu v něm zůstane veškerá šťáva. Další klasika je ho marinovat v oleji a hodit na gril. A pokud si to chcete ulehčit, poduste celou rybu v troubě ve vývaru s trochou bílého vína.
Treska
Šťavnatá, a přitom krásně jemná a libová. Treska je oblíbená ryba na smažení a fritování – třeba Britové si ji zamilovali ve světoznámém pokrmu Fish & Chips. Pokud chcete lehčí večeři, můžete ji povařit – doporučujeme teplotu kolem 71–82 °C, aby z toho vyšla krásně šťavnatá. Nebo vyzkoušejte třeba tresčí filety grilované v papilotě.
Halibut grónský
Nedoceněný poklad rybího království – halibut je jedna z nejchutnějších a nejvýživnějších mořských ryb vůbec. Podobně jako losos obsahuje větší množství tuku ve formě omega-3 mastných kyselin a výborně se hodí k pečení, dušení, grilování a smažení – jen to nepřežeňte s kořením, ať si můžete naplno užít jedinečnou chuť jeho masa.
Mrkněte, odkud k nám připlaval norský losos
Dost bylo povídání, pojďme vařit!
Vybrali jsme pro vás dva recepty, které jsme sami vyzkoušeli a se kterými sklidíte stopro samou chválu. Budou to vepřové nudličky nebo raději losos v sezamu? Z Košíku vám přejeme dobrou chuť!
Vepřové stir fry se zeleninou
Milujeme rychlovky z jedné pánve. Naše pestrobarevné vepřové nudličky se zeleninou a oříšky nejen krásně vypadají, ale taky skvěle chutnají. Večeři pro celou rodinu přitom hravě zvládnete v jednom woku a jen s trochou oleje. Na Košíku teď navíc pořídíte vepřové dopředu nakrájené.
Losos v sezamu se zeleninou
Zkuste jednoduchý tip, který posune vaše filety na vyšší úroveň. Losos je v sezamu jako ryba ve vodě a s haldou pečené zeleniny jde o úžasné kombo pro chuťové pohárky i pro zdravý režim.