Do hodinky
1 porce
Mléko lehce zahřejeme. V hrníčku smícháme lžíci mouky, cukru a sušené droždí, přilejeme polovinu teplého mléka, promícháme a necháme vzejít kvásek asi 10 minut. Když je kvásek již nabublaný, ve velké míse smícháme zbytek mouky, cukru, mléka, vajíčko, máslo, sůl, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. V robotu hněteme cca 10 minut, dokud není těsto pružné a jen lehce lepivé. Přikryjeme mísu utěrkou a dáme na teplé místo vykynout cca na hodinu, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Z těsta si uděláme váleček a rozkrájíme ho na 15 stejných dílku. Vždy si vezmeme jeden kousek těsta, uděláme z něj placičku, nasypeme lžíci zmražených borůvek a zabalíme je do knedlíku a utáhneme, aby z těsta nevypadly. Nakonec knedlíky lehce obalíme v hrubé mouce a dáme prozatím stranou. Takto pokračujeme se všemi dalšími kusy. Připravené knedlíky necháme dalších 30 minut kynout.
Ve velkém hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, knedlíky poté vaříme cca 5 minut z každé strany, záleží na velikosti knedlíků. Ihned po vyndání z vody je propícháme vidličkou. Podáváme s tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.