Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem
Délka přípravy
Do dvou hodin
Počet porcí
1 porce
Náročnost
Hodnocení
Ingredience
250 g Hladká mouka
345 ml Mléko
10 g Droždí
50 g Cukr krupice
2 ks Žloutky
100 ml Olej
250 g Vlašské ořechy
5 lžic Třtinový cukr
2 lžíce Vanilkový cukr
1 lžíce Rum
1 lžička Mletá skořice
Postup přípravy
1. Kynuté těsto
Do vlažného mléka přidáme rozdrobené droždí, cukr a necháme vzejít kvásek.
Do vzešlého kvásku zamícháme olej, žloutky, smícháme s moukou, vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme vykynout.
2. Ořechová náplň
Mléko svaříme se všemi cukry, přidáme mleté ořechy, skořici a necháme vychladnout. Poté přidáme drcené piškoty a podle chuti rum.
3. Hvězda postup
Vykynuté těsto rozdělíme na tři části, které vyválíme do kulaté placky a seřízneme dortovým kroužkem (budeme mít krásně kulatý tvar).
První rozválenou placku položíme na pečicí papír, potřeme polovinou ořechové náplně, přikryjeme další plackou, potřeme zbytkem náplně a přiklopíme poslední plackou. Znovu seřízneme dortovým ráfkem.
Doprostřed těsta položíme sklenici a těsto rozřízneme na 16 dílků. Každý cíp těsta několikrát otočíme, vždy jeden doprava, druhý doleva a špičky přilepíme k sobě.
Celou hvězdu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 25 min. do zlatova.
Ještě horkou hvězdu potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
4. TIP
Hvězdu použijte jako sladkou dekoraci na vánoční tabuli. Po večeři ji na stole rozkrájejte a podávejte jako sladkou tečku s kávou nebo horkou čokoládou.