Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Povidlová bábovka

Povidlová bábovka

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

250 g Velmi změklé máslo
150 g Krupicový cukr
250 g Tučný tvaroh ve vaničce
180 g Povidla
50 g Mléko
5 ks Vejce
250 g Polohrubá mouka
0.5 lžička Perníkové koření
0.5 lžička Mletá skořice
1 lžíce Prášek do pečiva
1 špetka Sůl
1 balení Olej na vymazání formy
1 balení Hrubá mouka na vymazání formy

Postup přípravy

1. Krok

Troubu předehřejeme na 180 °C a menší formu na bábovku o objemu cca 2 l vymažeme olejem ve spreji a hrubou moukou. Velmi změklé máslo prošleháme s krupicovým cukrem metličkou či v robotu do lehké pěny, trvá to cca minutu. Poté přidáme tvaroh, mléko a žloutky a promícháme do hladké směsi, nakonec zamícháme povidla. Ve druhé míse smícháme mouku s kypřícím práškem, kořením, skořicí a špetkou soli, tuto směs přidáme do těsta a řádně promícháme dohladka.

2. Krok

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, poté ho opatrně pouhým podebíráním stěrkou zapracujeme do tvarohového těsta. Snažíme se, abychom neporušili vzduchové bublinky, takže s těstem pracujeme rychle a opatrně. Těsto přelijeme do připravené formy a uhladíme. Přes světlou část přelijeme tmavé těsto a vše uhladíme. 

3. Krok

Bábovku vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 70 minut či dokud není bábovka zcela propečená a vršek hnědý. Po vyndání z trouby necháme vychladnout ve formě asi 10 minut, poté vyklopíme a necháme zcela dojít do pokojové teploty. 

Nakupte potřebné ingredience

Velmi změklé máslo (250 g)

Krupicový cukr (150 g)

Tučný tvaroh ve vaničce (250 g)

Povidla (180 g)

Mléko (50 g)

Vejce (5 ks)

Polohrubá mouka (250 g)

Perníkové koření (0.5lžička)

Mletá skořice (0.5lžička)

Prášek do pečiva (1 lžíce)

Sůl (1špetka)

Olej na vymazání formy (1balení)

Hrubá mouka na vymazání formy (1balení)