Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Domácízavařováníkrok za krokem

Vyčarujte doma dokonalé džemy, marmelády a další zavařeniny jako od babičky. Pomůžou vám přísady Dr. Oetker včetně nového pektinu, který je čistě rostlinný, neobsahuje konzervanty a zpracujete s ním až 2 kg ovoce.

Zavařování
krok za krokem
Užitečné
rady a tipy

Kdy je čas zavařovat?

Podle čeho vybíráme ty správné produkty?

Zavařování krok za krokem

Rady a tipy

Než začnete, důkladně je vypláchněte čistou horkou vodou, ať odstraníte zbytky saponátu, který může způsobit zřídnutí zavařeniny. Víčka na sklenice dejte do hrnce s vodou a povařte asi 5 minut. Pak vodu slijte. Víčka nemusíte osušit, můžete je na sklenice našroubovat vlhká. Je to nejjednodušší a nejrychlejší metoda, jak získat víčka bez choroboplodných zárodků, které by zavařeninu pokazily.
Pokud děláte želé a džemy z ovoce, jako jsou např. jahody, může být před naplněním do sklenic nutné sesbírat pěnu. Přírodní pěna, která vzniká při vaření, může vzhledem k bublinkám vzduchu poškodit vzhled a trvanlivost zavařeniny, a to by byla škoda.
Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Marmeláda je zavařenina z citrusových plodů (např. pomerančů). Džem je zavařenina z jednoho nebo více druhů ovoce, kromě citrusových plodů. Želé je zavařenina připravená z ovocné šťávy a cukru.
Čerstvé i sušené koření nebo bylinky jsou skvělá volba, když chcete být při zavařování kreativní. Buďte ale opatrní, kolik jich přidáte – sušené bývají intenzivnější než čerstvé. Čerstvé bylinky vždy důkladně opláchněte, protože se většinou přidávají až po uvaření. Třeba citlivé bylinky, jako např. mátu, předtím určitě nepřidávejte – zachováte tím barvu i chuť přísad.
Pektin je základ procesu želírování a přírodně se vyskytuje v každém ovoci. Čím méně jsou plody zralé, tím víc mají pektinu, a tím pevnější konzistenci. S přibývající zralostí plodů pektin mizí a ovoce měkne. Množství a kvalita pektinů se u různých druhů ovoce liší. Nejlépe želírují např. citrusové plody, jablka, rybíz a angrešt. Naopak nejnižší obsah pektinů mají třešně, višně, kiwi a ananas. Při zavařování přidáváme k plodům pektin formou želírovacího cukru nebo želírovacího přípravku Gelfix. Pektiny v želírovacích cukrech a přípravcích Dr. Oetker se získávají z jablek a citrusových plodů.
Zavařeniny patří na chladná a tmavá místa. Ochráníte je tak i před změnou barvy. Načaté sklenice nejlépe uchovávejte v chladničce, protože při odebrání z poháru se může poškodit pevná struktura zavařeniny a může začít vystupovat šťáva. Trvanlivost zavařenin je minimálně jeden rok. Zavařeniny po přidání bylinek, oříšků nebo koření vydrží přibližně 6 měsíců.

Sklenice

Víčka

Pomůcky k zavařování

Recepty