Kdy je čas zavařovat?
Podle čeho vybíráme ty správné produkty?
Zavařování krok za krokem
Krok 1: připravíme základ
Ovoce omyjte, nechte okapat a zbavte stopek, pecek, jader i otlačenin. Nakrájejte ho na malé kousky nebo rozmixujte a vložte do velkého hrnce se širokým dnem. Pokud používáte Gelfix, smíchejte ho se 2 polévkovými lžícemi z odváženého množství cukru, poté promíchejte s ovocem. Pokud používáte želírovací cukr, smíchejte odvážené ovoce přímo s ním.
Krok 2: vaříme
Jestli používáte Gelfix, směs přiveďte za stálého míchání k varu a 1 minutu povařte. Pak přidejte zbytek cukru. Směs za stálého míchání opět uveďte k varu, vařte 5 minut a sundejte z plotny. Případnou pěnu odstraňte. Pokud používáte želírovací cukr, tak směs za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně vařte minimálně 5 minut. Případnou pěnu odstraňte.
Krok 3: želírovací zkouška
Teď si otestujte, jestli hmota dost ztuhne neboli „želíruje“. Dejte 1–2 lžičky horké zavařeniny na talířek, který jsme předtím nechali v chladničce. Pokud ztuhne do 5 minut, ztuhne i zbytek džemu, marmelády nebo želé ve sklenicích. Jestli chcete hmotu tužší, zamíchejte do horké směsi 1–2 zarovnané kávové lžičky kyseliny citrónové Dr. Oetker podle návodu na obale.
Krok 4: šup do sklenic
Hotovou zavařeninu naplňte ihned až po okraj do připravených sklenic a uzavřeme víčky. Sklenice nechte asi 5 minut stát dnem vzhůru.