Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Dýňová roláda

Dýňová roláda

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

5 ks Vejce (na těsto)
100 g Krupicový cukr (na těsto)
3 lžíce Řepkový olej (na těsto)
125 g Dýňové pyré (na těsto)
260 g Hladká mouka (na těsto)
60 g Mandlová mouka (na těsto)
1 lžička Perníkové koření (na těsto)
0.25 lžička Kypřicí prášek (na těsto)
1 špetka Sůl (na těsto)
400 g Smetanový sýr (na krém)
100 g Smetana ke šlehání (na krém)
2 lžíce Cukr moučka (na krém)
0.5 lžička Mletá skořice (na krém)
1 hrst Pekanové ořechy (na ozdobu)

Postup přípravy

1. Připravíme troubu

Troubu předehřejeme na 160 stupňů a menší plech o rozměru cca 40x30 vyložíme pečicím papírem.

2. Začneme s přípravou těsta

Celá vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé, nadýchané a husté pěny, trvá to několik minut. Když jsou vajíčka vyšlehaná, zašleháme olej a dýňové pyré. Nyní opatrně stěrkou do vyšlehaných vajec postupně po jedné́ lžicí zapracujeme mouku smíchanou s mandlovou moukou, kořením, solí a kypřicím práškem. S těstem pracujeme opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky, směs mouky zapracováváme jen pouhým podebíráním těsta. Hladké́ a našlehané́ těsto nalijeme na připravený plech, uhladíme, a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 15-20 minut. 

3. Hotové těsto

Když je těsto již kompletně propečené a lehce hnědé, vyndáme ho z trouby a ihned překlopíme lícem – vrchem těsta – na čistou utěrku. Opatrně odlepíme pečicí papír, ten by měl jít odlepit velice snadno. Horké těsto zarolujeme do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené́ a roláda tlustší, a necháme zcela vychladnout. Když je roláda již studená, vrhneme se na přípravu krému. 

4. Připravíme si krém

Šlehačku spolu se smetanovým sýrem vyšleháme do hladkého a hustého krému, poté přidáme moučkový cukr a skořici a opět zašleháme. Studenou roládu rozvineme a kompletně promažeme krémem. Nějaký krém si však necháme i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočíme stejným směrem, kterým byla roláda zatočena již předtím, ozdobíme krémem, lehce posypeme pokrájenými pekanovými ořechy a můžeme podávat.

Nakupte potřebné ingredience

Vejce (na těsto) (5 ks)

Krupicový cukr (na těsto) (100 g)

Řepkový olej (na těsto) (3 lžíce)

Dýňové pyré (na těsto) (125 g)

Hladká mouka (na těsto) (260 g)

Mandlová mouka (na těsto) (60 g)

Perníkové koření (na těsto) (1lžička)

Kypřicí prášek (na těsto) (0.25lžička)

Sůl (na těsto) (1špetka)

Smetanový sýr (na krém) (400 g)

Smetana ke šlehání (na krém) (100 g)

Cukr moučka (na krém) (2 lžíce)

Mletá skořice (na krém) (0.5lžička)

Pekanové ořechy (na ozdobu) (1hrst)