Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Germknödel

Germknödel

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

250 g Polohrubá mouka
125 ml Plnotučné mléko
1 ks Vejce
25 g Máslo
15 g Cukr krupice
1 špetka Sůl
15 g Droždí
2 balení Švestková povidla
250 ml Smetana ke šlehání 33 % (vanilková omáčka)
250 ml Plnotučné mléko (vanilková omáčka)
1 ks Vanilkový lusk (vanilková omáčka)
70 g Cukr krupice (vanilková omáčka)
4 ks Vejce (vanilková omáčka)
200 g Mletý mák (na posypání)
200 g Cukr moučka (na posypání)

Postup přípravy

1. Připravíme si suroviny

Vyndejte suroviny na kynuté těsto z lednice minimálně hodinu před tím, než začnete připravovat těsto.

2. V nasypané mouce vytvoříme důlek a nalijeme mléko

Do mísy, ve které budete míchat těsto, nasypejte mouku. Vytvořte důlek v mouce a nalijte do něj vlažné mléko.

3. Přidáme další suroviny, promícháme a necháme vzejít kvásek

Přidejte cukr, rozdrobte droždí, lehce promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít po dobu přibližně 15 minut.

4. Hněteme těsto

Po uplynutí 15 minut přidejte jedno celé vejce a žloutek, špetku soli a začněte hníst těsto. Po přibližně jedné minutě přilijte rozpuštěné máslo a hněťte těsto dalších 6-8 minut.

5. Necháme kynout těsto

Přesuňte těsto do misky, posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout po dobu 80 minut.

6. Vytvarujeme knedlíky a necháme opět kynout

Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál. Těsto rozdělte na kusy, které rozmáčkněte rukou, naplňte povidly a vytvarujte do kuliček. Nechte takto tvarované knedlíky kynout dalších 20 minut pod utěrkou.

7. Paříme knedlíky

V parní troubě pařte knedlíky při teplotě 97 °C po dobu 12 minut, poté propíchejte párátkem.
Případně dejte do většího hrnce vodu, přikryjte hrnec poklicí a přiveďte k varu. Když voda vaří, snižte plamen na střední stupeň a postupně vkládejte knedlíky k paření.

8. Vytáhneme knedlíky a uchováme

Vytáhněte knedlíky z hrnce, propíchejte párátkem, přesuňte do větší mísy a přikryjte, dokud je nebudete podávat.

9. Jdeme na vanilkovou omáčku

V kastrolu smíchejte smetanu s mlékem, přisypte cukr a vyšťouraný vanilkový lusk. Míchejte směs, dokud se nedostane do varu. Poté odeberte z ohně a v průběhu míchání přihodte 4 žloutky. Vraťte směs na oheň, snižte teplotu a vařte zhruba 5 minut.

10. Servírujeme

Knedlík zalijte vanilkovou omáčkou, posypejte cukrem a mákem. Dobrou chuť!

Nakupte potřebné ingredience

Polohrubá mouka (250 g)

Plnotučné mléko (125 ml)

Vejce (1 ks)

Máslo (25 g)

Cukr krupice (15 g)

Sůl (1špetka)

Droždí (15 g)

Švestková povidla (2balení)

Smetana ke šlehání 33 % (vanilková omáčka) (250 ml)

Plnotučné mléko (vanilková omáčka) (250 ml)

Vanilkový lusk (vanilková omáčka) (1 ks)

Cukr krupice (vanilková omáčka) (70 g)

Vejce (vanilková omáčka) (4 ks)

Mletý mák (na posypání) (200 g)

Cukr moučka (na posypání) (200 g)