Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Jahodovo-malinový džem

Jahodovo-malinový džem

Délka přípravy

Do půl hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

600 g Jahoda
400 g Malina
1 balení Pektin Dr. Oetker
1 balení Kyselina citrónová Dr. Oetker

Postup přípravy

1. Krok

Jahody omyjeme, očistíme a odvážíme 600 g. Maliny probereme a odvážíme 400 g. Ovoce rozmixujeme na pyré. Sklenice a víčka důkladně opláchneme horkou vodou.

2. Krok

Do hrnce nalijeme ovocné pyré, přidáme Pektin smíchaný se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání přivedeme směs do varu a asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbylý cukr a kyselinu citrónovou, opět přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut. Provedeme zkoušku želírování: 1–2 KL horkého džemu kápneme na talířek a necháme vychladnout. Pokud džem není dostatečně tuhý, přidáme 1–2 zarovnané KL kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.

3. Krok

Odebereme případnou pěnu a džem ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.

4. TIP

K přípravě džemu můžeme použít i mražené ovoce, které necháme předem rozmrazit, a použijeme i vzniklou šťávu. Pokud chceme džem bez zrníček, po rozmixování pyré propasírujeme přes jemné sítko.

Nakupte potřebné ingredience

Jahoda (600 g)

Malina (400 g)

Pektin Dr. Oetker (1balení)

Kyselina citrónová Dr. Oetker (1balení)