Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Koblížky s marmeládou

Koblížky s marmeládou

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

150 ml Podmáslí
55 g Máslo
1 ks Vejce
520 g Hladká mouka
60 g Cukr krupice
1 g Sůl
10 g Droždí čerstvé
150 g Marmeláda
200 ml Olej

Postup přípravy

1. Začínáme kváskem

Nejprve si odměříme všechny suroviny a začneme s přípravou kvásku. Podmáslí společně s 90 ml vody si ohřejeme, aby byla směs vlažná, přidáme droždí, lžíci cukru a lžíci mouky a řádně promícháme. Kvásek necháme vzejít na teplém místě asi 10 minut.

2. Připravíme si těsto

Ve vedlejší míse si smícháme zbylou mouku, cukr a sůl. Uprostřed uděláme důlek, vlijeme rozpuštěné máslo, vajíčko i kvásek. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, pokud se stále lepí, můžeme přidat ještě trochu mouky. Těsto poté přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a ručně či v robotu hněteme dalších 5 minut. Těsto přesuneme zpět do mísy a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu či do té doby, než těsto nezdvojnásobí svůj objem. Když máme těsto nakynuté, přesuneme ho opět na linku či válek a lehce prohněteme, poté ho rozdělíme na 15 přibližně stejných dílků.

3. Tvarujeme koblížky

Připravíme si pečící papír, ten nastříháme na 15 čtverečků o velikosti větší, než budou vytvarované koblížky. Z každého dílku vytvarujeme koblížek a položíme ho na připravený čtvereček. Tento krok děláme proto, aby se nám koblížky nepřilepily k lince a lépe se nám dávaly do rozpáleného oleje. Když máme vytvarované koblížky, necháme je dalších 45 minut vykynout.

4. A jdeme smažit!

Když jsou již nakynuté, můžeme rozpálit olej. Ten zahřejeme na teplotu 180 stupňů a můžeme začít smažit. Vždy vezmeme koblížek i s pečícím papírem a opatrně ho z papíru vyklopíme přímo do oleje. Každý koblížek osmažíme 2 minuty z každé strany, poté ho přesuneme na talíř vystlaný ubrousky, abychom z něj odstáli přebytečný olej. Každý koblížek necháme okapat, poté ho obalíme v krupicovém cukru. Když máme všechny koblížky nasmažené, necháme je vychladnout.

5. Sladká tečka nakonec

Poté v každém koblížku uděláme ze strany vařečkou či nožem díru a pomocí cukrářského sáčku je naplníme marmeládou. Před podávám je můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

Nakupte potřebné ingredience

Podmáslí (150 ml)

Máslo (55 g)

Vejce (1 ks)

Hladká mouka (520 g)

Cukr krupice (60 g)

Sůl (1 g)

Droždí čerstvé (10 g)

Marmeláda (150 g)

Olej (200 ml)