Do dvou hodin
1 porce
Do hrnku vlijeme mléko, přidáme lžičku cukru krupice a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Rozinky naložíme do rumu.
V míse smícháme mouku s cukrem moučka, vanilkovým cukrem, solí, muškátovým květem a citronovou kúrou. K sypké směsi přidáme kvásek, žloutky a promícháme. Přidáme rozpuštěné vlažné máslo a propracujeme. Těsto v míse přikryjeme utěrkou, necháme kynout nejméně 1 hodinu, těsto zdvojnásobí objem. Rozinky scedíme z rumu a společně s mandlemi zapracujeme do vykynutého těsta.
Vytvarujeme bochánek, položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Bochánek potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi. Uprostřed bochánek lehce nastřihneme do křížku. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C 5 minut. Pak snížíme teplotu na 170°C a dopékáme dalších 50 minut.
Nakonec uděláme test se špejlí, jestli je opravdu mazanec propečený a těsto se na špejli nelepí.
Průběžné ukládání vašich údajů nám pomáhá zjednodušit prohlížení supermarketu, zobrazovat obsah na míru a analyzovat návštěvnost stránek. Kliknutím na Přijmout vše vyjadřujete souhlas s tím, jak s vašimi údaji nakládáme.