Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Vánočka

Vánočka

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

230 g Hladká mouka
100 g Polohrubá mouka
20 g Droždí
115 ml Mléko vlažné
60 g Cukr
8 g Vanilkový cukr
70 g Máslo (změklé)
1 ks Citronová kůra
1 ks Vejce
35 g Rozinky
20 ml Jablečný ocet
20 ml Rum
50 g Mandle (plátky)

Postup přípravy

1. Krok

Jako první si založíme omládek. Smícháme 40 g hladké mouky, 40 g polohrubé, 80 ml mléka a droždí. Uděláme těstíčko a necháme ho kynout na teple a přikryjeme ho, aby nám neokoralo, na cca 30 min.

2. Krok

Mezitím si dáme do rendlíku rozinky, 20 ml vody, ocet, rum a pomalu vaříme, dokud se nevyvaří tekutina. Vychladíme.

3. Krok

Do omládku přidáme zbytek obou mouk, mléko, cukry, špetku soli, máslo, citronovou kůru, vejce, rozinky, 35 g mandlí a uděláme těsto.

4. Krok

Těsto necháme ještě 30 minut nakynout.

5. Krok

Těsto rozdělíme na 6 dílů po 100 g.

6. Krok

Uděláme koule a z koulí prameny cca 30 cm.

7. Krok

Zapleteme vánočku a necháme na plechu s pečicím papírem hodinu kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

8. Krok

Pečeme na 160 stupňů po dobu 40–50 minut.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (230 g)

Polohrubá mouka (100 g)

Droždí (20 g)

Mléko vlažné (115 ml)

Cukr (60 g)

Vanilkový cukr (8 g)

Máslo (změklé) (70 g)

Citronová kůra (1 ks)

Vejce (1 ks)

Rozinky (35 g)

Jablečný ocet (20 ml)

Rum (20 ml)

Mandle (plátky) (50 g)