Do dvou hodin
1 porce
Jako první si založíme omládek. Smícháme 40 g hladké mouky, 40 g polohrubé, 80 ml mléka a droždí. Uděláme těstíčko a necháme ho kynout na teple a přikryjeme ho, aby nám neokoralo, na cca 30 min.
Mezitím si dáme do rendlíku rozinky, 20 ml vody, ocet, rum a pomalu vaříme, dokud se nevyvaří tekutina. Vychladíme.
Do omládku přidáme zbytek obou mouk, mléko, cukry, špetku soli, máslo, citronovou kůru, vejce, rozinky, 35 g mandlí a uděláme těsto.
Těsto necháme ještě 30 minut nakynout.
Těsto rozdělíme na 6 dílů po 100 g.
Uděláme koule a z koulí prameny cca 30 cm.
Zapleteme vánočku a necháme na plechu s pečicím papírem hodinu kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Pečeme na 160 stupňů po dobu 40–50 minut.
Průběžné ukládání vašich údajů nám pomáhá zjednodušit prohlížení supermarketu, zobrazovat obsah na míru a analyzovat návštěvnost stránek. Kliknutím na Přijmout vše vyjadřujete souhlas s tím, jak s vašimi údaji nakládáme.