Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Velikonoční Jidáše

Velikonoční Jidáše

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

0 g Babiččina Volba Mouka hladká pšeničná 1kg
2 ks Jeřábek & Vodrážka Farmářská vejce z podestýlky L 6ks
50 g TTD Krupice cukr bílý 1kg
60 g Tatra Farmářské máslo 200g
200 g Mlékárna Kunín smetana ke šlehání 31% 200g
2 g Kotányi Mlýnek himalajská sůl 88g
2 g Vitana Muškátový květ mletý 13g
1 ks Citrón (cca 90g)
0 g Čerstvé droždí 42g

Postup přípravy

1. Necháme vykynout těsto

Z rozdrobeného droždí, trochy cukru, 50 ml vlažné smetany a trošky mouky necháme vzejít kvásek. Hladkou mouku, povolené nakrájené máslo, žloutky, zbytek vlažné smetany, cukr, sůl, muškátový květ a citronovou kůru z čtvrt citronu dáme do větší mísy. Přidáme i aktivní kvásek. Ideálně v kuchyňském robotu zaděláme těsto, zakryjeme ho a necháme vykynout.

2. Tvarujeme provázky

Po cca 90 minutách vykynuté těsto rozdělíme na cca 10 - 12 části. Z každé vytvarujeme symbolický provaz.

3. Necháme ještě jednou vykynout

Necháme kynout ještě 20 minut na plechu. Mezitím si rozpálíme troubu na 190 stupňů.

4. Pečeme dozlatova

Každý kousek pomašlujeme vaječným bílkem a pečeme asi 15 minut dozlatova.

Nakupte potřebné ingredience

Babiččina Volba Mouka hladká pšeničná 1kg (0 g)

Jeřábek & Vodrážka Farmářská vejce z podestýlky L 6ks (2 ks)

TTD Krupice cukr bílý 1kg (50 g)

Tatra Farmářské máslo 200g (60 g)

Mlékárna Kunín smetana ke šlehání 31% 200g (200 g)

Kotányi Mlýnek himalajská sůl 88g (2 g)

Vitana Muškátový květ mletý 13g (2 g)

Citrón (cca 90g) (1 ks)

Čerstvé droždí 42g (0 g)