Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Hovězí steak s bylinkovým máslem a salátem z pečených paprik

Hovězí steak s bylinkovým máslem a salátem z pečených paprik

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

2 ks Hovězí steak
5 g Sůl
5 g Pepř
10 ml Olivový olej
120 g Změklé máslo
1 ks Česnek
1 ks Jarní cibulka
3 ks Snítky bazalky
3 ks Červená paprika
60 g Baby špenát
10 ks Černé olivy
15 g Čerstvá máta
125 g Řecký jogurt

Postup přípravy

1. Postup na maso/grilování

Maso vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Maso osušte papírovou utěrkou (nenamáčejte), případně očistěte a nechte chvíli lehce oschnout. Před grilováním do masa vmasírujte pár kapek olivového oleje, osolte a lehce opepřete. Na rozpáleném grilu opékejte z obou stran do požadovaného propečení steaku. Pro stupeň medium by měly stačit 3-4 minuty z každé strany. Pokud máte vpichový teploměr, teplota by měla být 55-60°C. Steak obraťte až ve chvíli, kdy je jeho čas, nepřehazujte jej ze strany na stranu. Nakonec opečte steak i ze stran. Hotové steaky odložte stranou, přikryjte miskou nebo alobalem a nechte 5 minut odpočinout. Při okamžitém krájení by z masa vytekla všechna šťáva. Takto zůstane uvnitř masa, které bude krásně šťavnaté. Steaky podávejte se silným plátkem bylinkového másla, solí, pepřem a salátem z pečených paprik.

2. Postup na maso/pánev + trouba

Připravte si pánev (nejlépe se silnějším dnem) a nechte ji nasucho rozehřát. Steak potřete olivovým olejem a bohatě osolte. Jakmile je pánev rozpálená, snižte teplotu na střední stupeň a vložte do ní steak. Opékejte asi minutu a půl z každé strany. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany steaku. Ve chvíli, kdy budete steak otáčet, přidejte oříšek másla, lžičku rostlinného oleje (aby se máslo nepřepalovalo – můžete však zvolit i přepuštěné máslo), rozdrcený česnek a snítku rozmarýnu (popř. tymiánu). Steak polévejte rozehřátým máslem. Opečené maso přesuňte do pekáčku a přidejte i výpek – ale jen pokud není přepálený – pokud byste si na tento krok nevěřili, zkuste druhou variantu přípravy. Steak opečte nasucho jen potřený olivovým olejem a máslo s česnekem a bylinkami přidejte až na opečený steak do pekáčku. Maso vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a nechte jej tam 3-5 minut – pro stupeň propečení medium-rare. Pokud chcete medium, prodlužte dobu na 5-8 minut. Hotový steak přesuňte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli steak rozřízli, vytekla by z něj šťáva a maso by bylo opět tvrdé.

3. Postup na bylinkové máslo

Změklé máslo krátce prošlehejte spolu se solí, aby získalo nadýchanou texturu. Přidejte utřený/prolisovaný česnek, najemno nasekanou šalvěj a jarní cibulku. Dochuťte troškou pepře a promíchejte. Máslo přesuňte na kousek potravinové fólie a zabalte do podoby válečku. Váleček dejte zatuhnout do lednice nebo do mrazáku.

4. TIP:

Bylinky nejefektivněji nakrájíte tak, že si lístky šalvěje naskládáte na sebe, srolujte do ruličky a krájíte na opravdu tenké plátky/kolečka. Do másla můžete přidat i kapku citrónové nebo limetové šťávy. Popř. i trošku chilli.

5. Postup na salát

Papriky můžete připravit dopředu doma v troubě nebo i přímo na grilu. Papriky omyjte, dejte na plech/gril, popř. grilovací tác, přidejte palici česneku seříznutou z jedné strany a zakápněte troškou olivového oleje. V troubě pečte na 220 °C. Během pečení/grilování papriky obracejte a pečte asi 30 minut, dokud nejsou měkké a zvenku hnědé až černé. Hotové papriky dejte ihned do mísy a seshora přikryjte potravinovou fólií, tak aby nikde neunikal vzduch - papriky je třeba zapařit. Papriky po 5-10 minutách vytáhněte, zbavte jadřince a slupky, která by díky zapaření měla jít lehce dolů. Z palice česneku vyloupněte jednotlivé stroužky, ty poté rozdrťte čepelí nože a nasekejte nadrobno. V menší misce smíchejte asi 20 lžic olivového oleje se solí, pepřem a pečeným česnekem. Nakonec přimíchejte bílý jogurt a vznikne vám dresink na salát. Omytý baby špenát rozdělte na dva talíře. Na špenát položte pečenou papriku nakrájenou na proužky, olivy nakrájené na kolečka, vše lehce osolte, opepřete a pokapejte připraveným dresinkem. Nakonec dozdobte lístky čerstvé máty (mátu můžete i nasekat a salát s ní posypat). Navíc můžete do salátu přidat i blanšírovaný a poté grilovaný zelený chřest.

6. TIP:

Do dresinku nemusíte ihned přidávat jogurt. Můžete nejprve salát zakápnout olejovou zálivkou a z jogurtu udělat nočky.

Nakupte potřebné ingredience

Hovězí steak (2 ks)

Sůl (5 g)

Pepř (5 g)

Olivový olej (10 ml)

Změklé máslo (120 g)

Česnek (1 ks)

Jarní cibulka (1 ks)

Snítky bazalky (3 ks)

Červená paprika (3 ks)

Baby špenát (60 g)

Černé olivy (10 ks)

Čerstvá máta (15 g)

Řecký jogurt (125 g)