Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Mrkvová roláda

Mrkvová roláda

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

70 g Cukr třtinový
4 ks Vajíčka
1 lžíce Prášek do pečiva
1 špetka Sůl
2 lžíce Řepkový olej
95 g Špaldová celozrnná mouka
30 g Nahrubo nasekanné vlašské ořechy
100 g Najemno nastrouhanné mrkve (2ks)
0.5 lžička Kardamon
100 g Máslo - změklé (na krém)
40 g Smetana na šlehání (na krém)
3 lžíce Moučkový cukr (na krém)
1 lžíce Mletá skořice (půl lžičky na těsto, půl lžičky na krém)
400 g Smetanový sýr (na krém)
1 hrst Ořechy (na ozdobu)

Postup přípravy

1. Krok

Troubu předehřejeme na 160° a menší plech o rozměru cca 40x30 vyložíme pečicím papírem. Začneme s přípravou těsta. Celá vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé, nadýchané a husté pěny. Když jsou vajíčka vyšlehaná, přidáme olej. Nyní́ do vyšlehaných vajec postupně po jedné́ lžicí zašleháme na nejnižší rychlost špaldovou celozrnnou mouku smíchanou s kořením, solí a kypřícím práškem. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a ořechy a jen krátce promícháme. S těstem pracujeme opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky.

2. Krok

Hladké a našlehané těsto nalijeme na připravený plech, uhladíme, a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 20 minut. Když je těsto již kompletně propečené, vyndáme ho z trouby a ihned překlopíme lícem – vrchem těsta – na čistou utěrku a opatrně odlepíme pečící papír, ten by měl by jít odlepit velice snadno.  Horké těsto zarolujeme do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené a roláda tlustší, takže nám vznikne zatočená roláda dlouhá 30 cm, necháme zcela vychladnout. Když je roláda již studená, vrhneme se na přípravu krému.

3. Krok

Změklé máslo šleháme cca 3 minuty, poté přidáme smetanový sýr, smetanu, cukr a skořici a vyšleháme dohladka. Studenou roládu rozvineme a kompletně promažeme krémem, nějaký krém si však necháme i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočíme stejným směrem, kterým byla roláda zatočena již předtím. Zbytek krému přesuneme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a roládu ozdobíme. Nakonec posypeme ořechy.

Nakupte potřebné ingredience

Cukr třtinový (70 g)

Vajíčka (4 ks)

Prášek do pečiva (1 lžíce)

Sůl (1špetka)

Řepkový olej (2 lžíce)

Špaldová celozrnná mouka (95 g)

Nahrubo nasekanné vlašské ořechy (30 g)

Najemno nastrouhanné mrkve (2ks) (100 g)

Kardamon (0.5lžička)

Máslo - změklé (na krém) (100 g)

Smetana na šlehání (na krém) (40 g)

Moučkový cukr (na krém) (3 lžíce)

Mletá skořice (půl lžičky na těsto, půl lžičky na krém) (1 lžíce)

Smetanový sýr (na krém) (400 g)

Ořechy (na ozdobu) (1hrst)