Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Šachovnicový dort

Šachovnicový dort

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

8 ks Vejce (4 na světlý a 4 na tmavý korpus)
280 g Cukr krupice (130 g na světlý korpus a 150 g na tmavý)
1 balení Vanilkový cukr (na světlý korpus)
230 g Hladká mouka (130 g na světlý korpus a 100 na tmavý)
1 lžička Jedlá soda (polovina do světlého korpusu a polovina do tmavého)
100 ml Slunečnicový olej (50 ml na světlý korpus a 50 ml na tmavý)
1 lžíce Máslo na vymazání
30 g Černé kakao
500 g Mascarpone
400 ml Smetana ke šlehání
3 lžíce Moučkový cukr
1 lžíce Vanilkový cukr (na krém)
1 balení Čerstvé drobné ovoce

Postup přípravy

1. Dortový šachmat

Zapečte do dortu extra překvápko – korpus se šachovnicovým vzorem, který hosty i oslavence nadchne při krájení. Vypadá fakt působivě, a přitom to vůbec není složité. Stačí mít trochu trpělivosti a následovat náš recept. Za ten obdiv to stojí!

2. Předehřejeme troubu

Nejprve si předehřejte troubu na 170 stupňů (vrchní a spodní ohřev)

3. Připravíme korpus

Vejce, cukr krupici a vanilkový cukr šlehejte v robotu minimálně 15 minut. Po této době do pěny tenkým pramínkem přilévejte olej, postupně ho zašlehávejte. Pak do těsta opatrně stěrkou vmíchejte prosátou hladkou mouku s jedlou sodou.

4. Pečeme

Těsto vlijte do dortové formy (průměr 25 cm), kterou předem vymažte máslem. Korpus dejte péct na cca 20–30 minut. Zda je upečený, vyzkoušejte špejlí. 

5. Necháme vychladnout

Upečený korpus opatrně vyndejte z formy a dejte zchladnout na drátěnou mřížku. 

6. Opakujeme

Stejným způsobem upečte tmavý korpus s kakaem. 

7. Připravíme krém

Během doby, kdy korpusy chladnou, vyklopte do větší mísy mascarpone a ručním šlehačem ho jen krátce prošlehejte. K němu po lžičkách přidávejte cukr moučku a směs znovu krátce zašlehejte. Ze smetany s vanilkovým cukrem vyšlehejte šlehačku. Tu nyní postupně stěrkou opatrně vmíchejte do krému z mascarpone. 

8. Jak na šachovnici poprvé

Kostkovaného efektu na řezu dortu docílíte následovně: oba korpusy zarovnejte seříznutím z vrchu. Nyní oba korpusy překrojte, aby vznikly dvě stejná kola (celkem získáte čtyři pláty). Ze všech vykrojte 4 menší kolečka.

9. Jak na šachovnici podruhé

Nyní je střídavě sesaďte zpět, aby vznikly 4 dortové pláty připomínající terče. Každý plát postupně namažte krémem a vrstvy sesazujte střídavě podle barev krajního plátu. Zbylým krémem pomažte dort navrchu a ze stran. 

10. Zdobíme a chladíme

Ozdobte ho ovocem - drobnými jahodami, borůvkami a semínky granátového jablka. Dort nechte v ledničce vychladit.

11. Více inspirace v klubu Benjamínek

Zajímají vás další recepty pro děti a zároveň chcete ušetřit peníze i čas? Přidejte se do klubu Benjamínek a my vám budeme posílat pravidelnou inspiraci. Navíc dostanete další výhody: členské slevy (nejen) na dětské produkty, dopravu zdarma a možnost získat zpět část ceny každé objednávky formou kreditů. Členství je pro vás zdarma, tak se přihlaste do klubu Benjamínek už dnes.

Nakupte potřebné ingredience

Vejce (4 na světlý a 4 na tmavý korpus) (8 ks)

Cukr krupice (130 g na světlý korpus a 150 g na tmavý) (280 g)

Vanilkový cukr (na světlý korpus) (1balení)

Hladká mouka (130 g na světlý korpus a 100 na tmavý) (230 g)

Jedlá soda (polovina do světlého korpusu a polovina do tmavého) (1lžička)

Slunečnicový olej (50 ml na světlý korpus a 50 ml na tmavý) (100 ml)

Máslo na vymazání (1 lžíce)

Černé kakao (30 g)

Mascarpone (500 g)

Smetana ke šlehání (400 ml)

Moučkový cukr (3 lžíce)

Vanilkový cukr (na krém) (1 lžíce)

Čerstvé drobné ovoce (1balení)