Do půl hodinky
1 porce
Jahody omyjeme, očistíme a odvážíme 600 g. Maliny probereme a odvážíme 400 g. Ovoce rozmixujeme na pyré. Sklenice a víčka důkladně opláchneme horkou vodou.
Do hrnce nalijeme ovocné pyré, přidáme Pektin smíchaný se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání přivedeme směs do varu a asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbylý cukr a kyselinu citrónovou, opět přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut. Provedeme zkoušku želírování: 1–2 KL horkého džemu kápneme na talířek a necháme vychladnout. Pokud džem není dostatečně tuhý, přidáme 1–2 zarovnané KL kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Odebereme případnou pěnu a džem ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
K přípravě džemu můžeme použít i mražené ovoce, které necháme předem rozmrazit, a použijeme i vzniklou šťávu. Pokud chceme džem bez zrníček, po rozmixování pyré propasírujeme přes jemné sítko.