Do hodinky
1 porce
Nejdříve ručním mixérem vymícháme ve větší míse máslo a moučkový cukr a vanilkový cukr. Vznikne hladký nadýchaný krém, do kterého teď vyklepneme jedno vajíčko a znovu krátce rozmixujeme. Teď do mísy přidáme hladkou mouku a špetku soli. Vezmeme si vařečku a směs mícháme, dokud nevznikne těsto. Je důležité, aby si teď těsto odpočalo. Zabalíme ho do potravinářské folie a dáme ho do lednice nejlépe přes noc.
Před vykrajování si předem těsto vyndáme z lednice, aby trochu povolilo a dalo se lépe rozválet. Teď si hladkou moukou posypte vál a váleček, aby se vám na ně těsto nelepilo. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a z každé vyválíme placku asi 0,5 cm tenkou. Pokud máme razítko na sušenky, také si ho posypeme hladkou moukou a pěkně ho orazítkujeme po celé ploše. Potom si vezmeme kulaté vykrajováno a jednotlivé sušenky vykrájejme.
Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Plech se sušenkami dáme asi na 15 minut do lednice, vzor bude při pečení lépe držet tvar. Po čtvrt hodině dáme sušenky péct asi na 10 – 15 minut, než jim začnou zlátnout okraje.
Upečené sušenky necháme zchladnout a podáváme je s citrusovými marmeládami nebo oříškovým krémem.