Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Vepřový tomahawk s pestem ze sušených rajčat a sálatem z beef rajčat a nakládané červené cibule

Vepřový tomahawk s pestem ze sušených rajčat a sálatem z beef rajčat a nakládané červené cibule

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

2 ks Vepřový Tomahawk steak
10 g Čerstvý rozmarýn
5 g Čerstvě mletý pepř
5 g Sůl
50 g Sušená rajčata v oleji
0.5 stroužek Česnek
15 g Mandle
10 g Čerstvá bazalka
10 g Parmazán
2 lžíce Olej z rajčat
3 lžíce Olivový olej
6 ks Rajčata
2 x Hrst polníčku
10 g Libovolné bylinky
300 g Oloupaná červená cibule
150 g Ocet
90 g Cukr
20 g Sůl
3 ks Bobkový list
5 ks Kuličky pepře

Postup přípravy

1. Postup na steak

Maso si vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Steak osolte a posypte nasekaným rozmarýnem. Rozpálený gril potřete tukovou částí masa (popř. špekem) a steak grilujte postupně z obou stran - každé straně dejte zhruba 5 minut dle tloušťky steaku. Vepřové maso nesmí být uvnitř syrové. Hotový tomahawk dejte stranou a nechte 5 minut odpočívat. Nakonec posolte, opepřete a podávejte s pestem ze sušených rajčat a rajčatovým salátem s nakládanou cibulí.

2. Postup na pesto

Veškeré ingredience na pesto dejte do sekáčku/mixéru a rozemelte na hrubší pastu.

3. Postup na nakládanou cibuli

Oloupanou červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky/kolečka. Ve středním hrnci společně ohřejte 900 g vody, ocet, a cukr - dokud se zcela nerozpustí. Směs se nesmí vařit. Nakonec nálev osolte a přidejte bobkový list. Cibuli přesuňte do velké uzavíratelné nádoby a zalijte ji nálevem. Nechte vychladnout, poté zavřete a nechce v pokojové teplotě. První cibuli můžete použít už po pár hodinách. Zbytek poté uchovávejte v chladu a temnu.

4. Postup na salát

Rajčata omyjte, osušte, zbavte stopky a rozřízněte podélně napůl. Osolte, opepřete a dejte na rozpálený gril. Grilujte z obou stran, dokud rajčata nezměknout a lehce se neopečou. Na talíře si připravte hrst omytého a okapaného polníčku, na který pokládejte půlky opečených rajčat. Osolte, zakápněte olivovým olejem, přidejte bylinky dle vaší chuti a dozdobte nakládanou cibulkou. Můžete i lehce pokapat nálevem z cibule.

Nakupte potřebné ingredience

Vepřový Tomahawk steak (2 ks)

Čerstvý rozmarýn (10 g)

Čerstvě mletý pepř (5 g)

Sůl (5 g)

Sušená rajčata v oleji (50 g)

Česnek (0.5 stroužek)

Mandle (15 g)

Čerstvá bazalka (10 g)

Parmazán (10 g)

Olej z rajčat (2 lžíce)

Olivový olej (3 lžíce)

Rajčata (6 ks)

Hrst polníčku (2x)

Libovolné bylinky (10 g)

Oloupaná červená cibule (300 g)

Ocet (150 g)

Cukr (90 g)

Sůl (20 g)

Bobkový list (3 ks)

Kuličky pepře (5 ks)