Používáte zastaralou verzi internetového prohlížeče. Některé funkce webu nemusí být plně dostupné. Doporučujeme provést aktualizaci vašeho prohlížeče.

Jablečný koláč

Jablečný koláč

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

200 g Polohrubá mouka
1 ks Vanilkový cukr
110 g Máslo
50 g Třtinový cukr
5 ks Jablko
1 lžíce Kypřící prášek
100 ml Javorový sirup (agávový)

Postup přípravy

1.

Prvně si předehřejeme troubu na 180 stupňů a poté se pustíme do přípravy těsta.

2.

V jedné misce smícháme máslo s cukrem a v druhé mouku, 1/2 sáčku vanilkové cukru, kypřící prášek. Poté sypkou směs pomalu přídáváme k máslu, které máme utřeno s cukrem. Vznikne nám tužší těsto.

3.

Do formy vložíme pečící papír (staří pouze na dno) a těsto pomalu namačkáme na dno a okraje. Až budeme mít hotovo, strčíme na 15 min do trouby, kde se krásně lehce propeče.

4.

Poté si uděláme pyré z půlky jablek, které zbavíme slupky a jadřinců. Nakrajíme na kostičky, vložíme do hrnce, lehce podlijeme vodou a přidáme zbytek vanikového cukru. Pro jemnější konzistenci můžeme pyré zjemnit tyčovým mixerem. Následně necháme lehce vychladnout a poté jej naneseme na korpus.

5.

Zbytek jablek nakrájíme na plátky a nasázíme dle libosti. :) Až bude dílo hotovo, potřeme jablka javorovým sirupem a dáme do trouby na cca 30 min.

6.

Doporučujeme co deset minut potřít jablka další dávkou javorového sirupu a je konci posypat lžičkou třtinového cukru, který na koláči krásně zkaramelizuje.

7.

Náš TIP: Podávejte s kávou nebo skvělým černým (neslazeným) čajem. Koláč je sám o sobě sladký dost, takže další cukr je jen na škodu. :)

Nakupte potřebné ingredience

Polohrubá mouka (200 g)

Vanilkový cukr (1 ks)

Máslo (110 g)

Třtinový cukr (50 g)

Jablko (5 ks)

Kypřící prášek (1 lžíce)

Javorový sirup (agávový) (100 ml)